STAKLENE FASADE

SHELABH

Staklene fasade

Fasada kao lice zgrade predstavlja bitan estetski dio. Osim zaštitne, fasada dakle ima i estetsku funkciju. Upravo staklene fasade predstavljaju nezaobilazan dio današnje arhitekture zbog modernog i atraktivnog izgleda.

 
 

Staklene fasade su takoreći staklene zidne zavese ili omotači oko objekta koje imaju funkciju fasadne obloge, ali nisu noseći element. One se “kače” na konstrukciju objekta (razmak između fasade i staklenog omotača je između 0,05 do 1,00 m) formirajući tako staklenu fasadnu oblogu koja štiti objekat od atmosferskih uticaja, a ima i odlične toplotne i zvukoizolacione osobine.S obzirom da nisu noseći element, urađene su od “lakših” materijala, uglavnom u kombinaciji aluminijumski ram i staklo kao ispuna. 

 

Vrste stakleni fasada

Izrađuju se bez vidljivih nosivih aluminijumskih profila. Ovo se postiže tako što se stakla lepljenjem montiraju na aluminijske profile pa se dobija utisak kompletne staklene površine.Strukturalne staklene fasade odlikuju odlične karakteristike u svakom pogledu, a pružaju maksimalnu zvučnu zaštitu od gradske buke.

Polustrukturalne staklene fasade izrađuju se od nosivih aluminijumskih profila vidljivih minimalnom širinom po ivicama elemenata koji čine fasadu. Dakle dominiraju stakleni paneli, noseći profili od aluminijuma su skriveni ali se oko staklenih površina javlja aluminijumski držači u vidu rama od maksimum 2.5cm. U suštini vide se obodi od kojih je polustrukturalna fasada sastavljena.

Ova vrsta fasade od stakla smatra se klasičnom staklenom fasadom. Prednosti su dobro zaptivanje, klasično otvaranje, jednostavno održavanje i pristupačne cene. Izrađuje se od vidljivih aluminijumskih profila odnosno staklene panele razdvajaju jasno i vidljivo horizontalni i vertikalnih Al profili tj. nosači  koji  formiraju mrežu odnosno raster sa staklenim panelima. Kod ovih fasada prozori se otvaraju oko vertikalne i/ili oko donje horizontalne ose.

Jedne od najpopularniji staklenih fasada danas jer se može izvesti u savijenoj formaciji s pravilnim lukom. Ova vrsta fasade od stakla može da  odstupa od pravilnih linija što omogućava da se sa svih strana obuhvate delovi građevine. To daje različite mogućnosti za izvođenje arhitektonskih zamisli. 

O nama

Kompanija SHELABH osnovana je prije 12 godine,sjedište je u Sanskom Mostu a osnovao ju je Amir Beširević.Osnovna djelatnost je izrada i ugradnja PVC i ALU stolarije,te još širok spektar dodatnih usluga.

Kontakt